Voordat u gaat graven, is het belangrijk dat u weet wat er onder de grond ligt. Leidingen en kabels zitten vaak verstopt. Graafschade kan leiden tot lekkages of explosies. Ook het plaatsen van speeltoestellen, tuinhuisjes of grote tenten brengt risico’s mee. Voorkom dus onbedoelde schade en gevaarlijke situatie en doe voordat u wilt gaan graven een KLIC-melding bij het Kadaster. U weet dan precies of en waar er leidingen lopen op uw locatie.
Wat krijgt u na een KLIC-melding?
U dient minimaal 3 dagen en maximaal 20 dagen voor de geplande werkzaamheden een KLIC-melding te doen bij het Kadaster. Houdt er rekening mee dat hier kosten aan verbonden zijn. Meer informatie kunt u hierover opvragen bij het Kadaster.
Bij mechanisch graven moet u een KLIC-melding doen. Opslag of graafwerk in de buurt van RRP-leidingen is niet toegestaan. We moeten namelijk altijd bij de leidingen kunnen komen in geval van onderhoud en calamiteiten. Zo zorgen wij ervoor dat de veiligheid is geborgd voor iedereen en we leverzekerheid kunnen garanderen.
Voorkom graafschade.
Volg onderstaande wetten en regels om veilig te kunnen graven bij leidingen van RRP of andere kabels:
WIBON: Wet Informatieuitwisseling Boven- en Ondergrondse Netten.
U dient minimaal 3 dagen voor werkzaamheden een KLIC-melding bij het Kadaster.
Mocht RRP betrokken zijn in uw KLIC melding dient u contact met ons op te nemen.
Meer info hierover vindt u hier.
VELIN-voorwaarden:
De Vereniging van Leidingeigenaren In Nederland heeft een standaarddocument opgesteld waarin de meeste netbeheerders van Buisleidingen Gevaarlijke Inhoud of Netten van Groot Belang hun voorwaarden hebben gestandaardiseerd. Hierin worden onder andere ontwerpeisen en methoden voor aanleg en ontgraving behandeld. RRP heeft deze voorwaarden verwerkt in onze ‘Voorwaarden voor Grondroer- en overige werkzaamheden’, zie ‘Documenten’ .
CROW500: Richtlijn voor zorgvuldig grondroeren van start tot einde. Wanneer u deze richtlijnen volgt vermindert u de kans op schade.