Logo RRP
Nabil Ofrany - Controlroom Operator

‘Het is continu puzzelstukjes bij elkaar brengen’

Onze kernwaarden zijn veilig, betrouwbaar, competent en verantwoordelijk.

De controlekamer is feitelijk het kloppend hart van RRP. Hier komt alle informatie over de pijpleidingen en de olietanks binnen. En wordt bepaald wanneer en hoe olie van A naar B stroomt. Nabil werkt sinds 2019 bij RRP als controlroom operator. In die rol is hij op dagelijkse basis bezig met het proces en de bediening van de ruwe olie systemen. En zoals hij het zelf zegt: “Dat is meer dan de hele dag naar schermen kijken!”

Ruwe olie wordt via de pijpleiding van Europoort en Rozenburg naar Venlo gepompt en van daaruit naar Duitsland getransporteerd. Dat betekent continu nadenken over de hoeveelheden en de snelheid waarin de olie stroomt. Is er voldoende capaciteit in de opslagtanks? Wordt de batch op het afgesproken tijdstip geleverd? Is de druk op de leiding conform de norm? Deels is het een kwestie van reguliere controles en weten wat de verwachtingen zijn. Maar soms komt het beeld op het scherm niet overeen met de planning of gaat het alarm af. “Dan is het aan mij om te verklaren wat er aan de hand is. Feitelijk probeer ik een puzzel op te lossen. Want je stuurt niet zomaar je collega’s op een melding af. Je wilt eerst zeker weten dat er echt iets aan de hand is en ook niet onbelangrijk wat er aan de hand is.” Met alle ontwikkelingen omtrent de energiecrisis is er een nieuwe uitdaging, zorgen dat piek- en daluren binnen het energienet optimaal ingezet worden.

Nabil werkt in een 5-ploegendienst. Dat betekent zes verschillende diensten draaien en dan vier dagen vrij. “Bij een ochtenddienst begin ik om 06.45 uur en bij de nachtdienst om 22.45 uur. Elke dienst is interessant en biedt nieuwe uitdagingen. Maar het allerbelangrijkste is dat je zoveel mogelijk zelf probeert op te lossen.” De controlroom is altijd bezet met twee personen, die samen de taken goed verdelen. Zo is één iemand bezig met de planningen en de routinecontroles en houdt de ander zich bezig met de overige meldingen en de administratie.

“Voordat ik bij RRP kwam werken had ik al ervaring opgedaan als operator. Maar wat dit werk hier zo leuk maakt is dat ik verantwoordelijk ben voor het gehele proces, niet alleen een klein stukje” aldus Nabil. Controlroom operator is niet voor iedereen weggelegd. “Wil je dit werk goed kunnen uitvoeren moet je echt van de details zijn, je goed kunnen focussen en moet je wat hebben met cijfers. Gezien de aard van ons werk is het ontzettend belangrijk dat je veiligheidsbewust bent. Het gaat minder om de snelheid waarmee we iets doen, maar vooral dat het goed is wat we doen!”

Toekomstambities die heeft Nabil nog wel. Hij wil in de toekomst doorgroeien naar shift supervisor. “Ik kom feitelijk pas net kijken, gezien de complexiteit van de functie, dus dat duurt nog een paar jaar. Maar ik ga elke dag met veel plezier naar mijn werk, heb leuke collega’s, een mooie baan en RRP is gewoon een fijne werkgever. Ik ben pas 37, maar als het aan mij ligt blijf ik hier werken tot mijn pensioen! Want hoewel de wereld verandert en wij ook meebewegen, verwacht ik dat we ook dan nog steeds pompen!

Collega's aan het woord

Andere verhalen

Krisja de Jongh

afdeling QHSE – compliance officer

Werknemer Krisja
Tom Mensink

Elektricien

Werknemer Tom